Condoomgids

Leuk en veilig

Waarom draag je een condoom?
‘Nou, waarom niet?!’ horen wij onszelf meteen zeggen. Condooms beschermen je tegen SOA’s en ongewenste zwangerschap (mits je de condooms juist gebruikt). Daarnaast kunnen condooms ook juist voor extra opwinding zorgen, denk aan condooms met smaakjes, stimulerende middelen of met extra noppen en ribbels. Let op! Ook van orale sex kun je SOA’s krijgen, denk hierbij aan bijvoorbeeld pijpen en beffen.

Hoe gebruik je een condoom?
1. Kijk of de condoomverpakking er nog onbeschadigd uit ziet.
2. Controleer of de uiterste houdbaarheidsdatum niet is vestreken.
3. Open het zakje. Doe dit niet met je tanden, nagels of andere scherpe voorwerpen, om te voorkomen dat het condoom beschadigd.
4. Rol het condoom niet uit, maar plaats hem opgerold op de eikel met het topje naar boven gericht, alleen op deze manier kan je het condoom straks afrollen. Heb je het condoom toch per ongeluk verkeerd aangebracht, pak dan een nieuw condoom. Let op! Je kan een condoom alleen om doen op een stijve penis.
5. Knijp met de ene hand het topje dicht zodat er geen lucht in komt en rol met de andere hand het condoom zo ver mogelijk af over de penis.
6.
• Ben je klaargekomen? Stop dan direct en verwijder voorzichtig het condoom.
• Is het condoom gescheurd? Stop dan direct en verwijder voorzichtig het condoom. Lees dan na stap 7 en 8 snel verder bij het kopje Wat als er iets mis is gegaan met het condoom? in dit artikel.
• Ga je wisselen van (bed)partner(s) of lichaamsopening? Stop dan direct en verwijder voorzichtig het condoom. Volg stap 7 en 8 en begin dan weer bij stap 1.
• Wil je stoppen? Stop dan wanneer je wilt en verwijder voorzichtig het condoom. 
7. Maak een knoopje in het condoom en gooi hem in de vuilnisbak (zeker niet in het toilet, dit veroorzaakt ernstige verstoppingen).
8. Was de penis en handen zorgvuldig zodat er geen SOA’s of sperma bij jouw (bed)partner(s) terecht komt.

Welke condooms zijn er allemaal?
Bij Ecopleasure verkopen wij alleen vegan en fair trade condooms. Wij als Ecopleasure hebben liefde voor elk mens en dier. Heerlijk duurzaam en fair trade genieten, wie wilt dat nou niet? Daarnaast worden alle condooms elektronisch getest en van zijn de condooms van uitstekende kwaliteit. Iedereen heeft zo andere voorkeuren en daarom bieden wij ook verschillende soorten condooms aan. Hier een greep uit ons assortiment:

Ultra Thin van Fair Squared, voor een extra intens gevoel.
Safety van Mein Kondom, voor bij anale sex (de kringspier is namelijk behoorlijk sterk).
Food Porn van Einhorn, til Netflix and Chill naar een hoger level.
Sensitive van Mein Kondom, voor als jij of je (bed)partner(s) snel last hebben van irritatie.

Er zijn nog vele andere soorten, bekijk hier het hele assortiment vegan en fair trade condooms.

Tips & tricks?
• Doe je condooms op tijd om, bij opwinding kan je al voorvocht verliezen en dit geeft extra risico op zwangerschap en                SOA’s.
• Gebruik alleen glijmiddelen die geschikt zijn voor condooms, dus geen olie, vaseline of crèmes.
• Oefen (ongeacht of je een penis hebt) de eerste keren zelf met het om doen van een condoom, doe dit bij je eigen penis, een geschikte dildo of een stuk fruit/groenten.
• Zorg dat je altijd een aantal condooms bij je hebt. Wat nou als je ineens een trio hebt? Het condoom beschadigd is? Of dat je voor meerdere rondes wilt gaan?
• Leg aantal condooms in je nachtkastje, portemonnee, toilettas, auto of handtas. Dus eigenlijk gewoon overal! Zo ben je altijd helemaal veilig. 
• Toch per ongeluk de deur uitgegaan zonder condooms? Op stations, kroegen, discotheken of vliegvelden heb je kans dat je een automaat met condooms treft.
• Sommige mensen krijgen een slappe penis zodra ze een condoom om willen doen. Praat er over met je (bed)partner(s) en probeer en iets leuks van te maken. Wat dacht je van dirty talk of misschien kan je (bed)partner helpen met het omdoen van het condoom.
• Heb je toch een keer onveilig (orale)sex gehad? Laat je dan zo snel mogelijk testen bij de GGD.

Wat als er iets mis is gegaan met het condoom?
Gelukkig scheurt een condoom niet snel, maar toch kan het wel eens voorkomen. Als dan toch het condoom is gescheurd, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact op neemt met je huisarts. Jouw huisarts kan je het allerbeste adviseren wat betreft de kans op zwangerschap en/of SOA’s. Jouw huisarts kan dan bepalen of je direct een SOA test moet doen (dit kan in veel gevallen gratis bij de GGD) of een morning after pil moet slikken.

Wat is de allerbelangrijkste boodschap van dit artikel?
Sex is ontzettend leuk! En het allerleukste is om dat helemaal veilig te doen om zo onbezorgd te kunnen genieten. Ecopleasure wenst jullie allemaal enorm veel (sex)plezier.

Meer weten of SOA’s of anticonceptie?
SOAIDS Nederland, alles over SOA’s en AIDS
Zanzu, informatie over anticonceptie in 16 talen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *